Røking av fisk i Lom

posted in: Robert | 0

Gardsferie er mer enn bare vakker utsikt, god mat på bordet og turer. All mat og bekvemmeligheter er resultat av et kontinuerlig arbeid med å holde vedlike gammel kunnskap og tradisjoner. Og på garden Strind i Lom er det mangt av slikt. Denne vårdagen fikk jeg og Halvard mulighet til å hjelpe til når det skulle varmrøkes fisk til middag.

Prinsippet med røking er enkelt, og det trengs ikke mye utstyr for å få det til. Så nær sagt alt kan brukes til å lage et røkeri, så lenge det gjør nytten. Tronds røkeri består av en gammel Jøtulovn, et noe over to meter langt jernrør og en trekasse med lokk.

Ved kaldrøking skal temperaturen ikke være mer enn 29 grader, og så når temperaturen ute er 20 grader er det ikke mye å gå på for å holde røken kald. Idag skal vi varmrøke harr og ørret til middag.

Trekassen står på marken, og røret fra ovnen kommer opp i midten i bunnen av kassen. På toppen av kassen, langs kantene er det skjert ut hakk som det er lagt jernstenger i. Tre jernstenger ligger på tvers. To gamle hyller fra et kjøleskap henges opp i kroker som er festet i jernstengene. Så legges fisken på risten, og alt er klart til å tenne i ovnen. Jeg har mange ganger sett røking på tv og da har fisken hengt i hodet. Grunnen til at disse legges på rist er at når man varmrøker fisk har den lett for å revne og ramle ned i kassen.

Ovnen tennes med flis fra gran og bjørk, og mates med ved til man har tilstrekkelig varme. Så klippes eineris og legges inn. Eineriset gir mye røyk, og det vises godt på kassen etter hvert.

Så skal fisken røkes i to til tre timer, og underveis må ovnen passes slik at den har ved og eineris nok mens det hele pågår. Så snart man mener fisken er ferdig røkt er den serveringsklar.